Το καλάθι είναι άδειο
Pin It

Το μυστήριο του γάμου

Εισαγωγή

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αναδεικνύει στο πέρασμα των χρόνων την αξία και την σημασία του ιερού θεσμού του γάμου καταχωρώντας τον ως ένα από τα επτά ευλογημένα Θεϊκά θαύματα. Το μυστήριο του γάμου είναι γεμάτο από τελετουργικά και συμβολισμούς. Κάθε βήμα του Αγίου αυτού μυστηρίου γίνεται στο όνομα της Αγίας Τριάδας: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Κάθε πράξη έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό.

Η ευλογία των δακτυλιδιών

Κατά την διάρκεια της τελετής, οι βέρες θα ευλογηθούν. Τότε η νύφη και ο γαμπρός θα ευλογηθούν με τις βέρες, τρεις φορές ο κάθε ένας. Οι βέρες θα περαστούν στο τρίτο δάκτυλο του δεξιού χεριού. Ο κουμπάρος εναλλάσσει τις βέρες τρεις φορές για να υποδείξει την αποδοχή άνευ όρων του ενός από τον άλλο και το πνεύμα αμοιβαίας στήριξης.

Οι λαμπάδες

Δυο λαμπάδες είναι κοντά στο τραπέζι της τελετής σαν σύμβολο της Χριστιανικής πίστης του ζευγαριού στον Θεό.

Η ένωση των χεριών

Τα δεξιά χέρια του γαμπρού και της νύφης θα ενωθούν την ώρα που θα επικαλούνται ότι ο Θεός...... «τους ενώνει σε μια σκέψη, τους στεφανώνει σε μια σάρκα, τους μεταφέρει την χαρά της απόκτησης παιδιών....». Τα δεξιά χέρια της νύφης και του γαμπρού θα παραμείνουν ενωμένα σε όλη την διάρκεια της τελετής για να συμβολίσουν την ενότητα του ζευγαριού.

Η στέψη

Τα στεφάνια είναι ενωμένα με μια κορδέλα για να συμβολίσουν την ενότητα των δυο και χρησιμοποιούνται για να ευλογήσουν την νύφη και τον γαμπρό. Η στέψη κλιμακώνει το γαμήλιο μυστήριο καθώς θέλει να αναδείξει τους δεσμούς των νεόνυμφων. Ο γαμπρός και η νύφη στεφανώνονται όπως ο βασιλιάς και η Βασίλισσα του δικού τους μικρού βασιλείου-του σπιτιού δηλαδή που θα πρέπει να διοικούν με σοφία, δικαιοσύνη και αγνότητα. Ο κουμπάρος αλλάζει τα στεφάνια τρεις φορές για να συμβολίσει την ισότιμη, αξιοπρεπή και με αμοιβαία αγάπη στεφάνωση. Το στρογγυλό σχήμα των στεφανιών κρατάει την ύπαρξη του κακού μακριά από το ζευγάρι.

Η κοινή κούπα

Μια κούπα από ευλογημένο κρασί, προσφέρεται στους νεόνυμφους και από την οποία ο κάθε ένας θα ποιεί τρεις γουλιές. Η διαδικασία αυτή συμβολίζει ότι από την ημέρα αυτή και μετά θα μοιράζονται όλες τις εμπειρίες της ζωής από κοινού.

Ο χορός του Ησαία

Κρατώντας το βιβλίο του Ιερού Ευαγγελίου, ο Ιερέας καθοδηγεί τους νεόνυμφους γύρω από τον χώρο της γαμήλιας τελετής, τρεις φορές εις το όνομα της Αγίας Τριάδας. Η περιστροφική αυτή κίνηση συμβολίζει την αιωνιότητα και την πιστή ακολουθία του Ιησού Χρηστού από το ζευγάρι-ο οποίος και συμβολίζεται με την ύπαρξη του Ιερού Ευαγγελίου. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα μεγάλης αγαλλίασης και ευτυχίας της νύφης και του γαμπρού.

Ευλογία

Οι νεόνυμφοι επιστρέφουν στις θέσεις τους πίσω από το τραπέζι της τελετής. Ο Ιερέας μετακινεί τα στεφάνια από τα κεφάλια τους και εναποθέτει τις ευχές του. Τότε, παίρνοντας το Ιερό Ευαγγέλιο σαν προστασία των ζωών τους, χωρίζει τα χέρια τους συμβολίζοντας σε όλους ότι εφόσον ο Θεός τους ένωσε, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τους χωρίσει.

Η παράδοση των κουφέτων

Τα κουφέτα τα οποία τοποθετούνται στον δίσκο με τα γαμήλια στεφάνια και που αργότερα θα προσφερθούν στους καλεσμένους, είναι Ελληνική παράδοση. Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα. Το σχήμα αυγού αντιπροσωπεύει την καινούργια ζωή που ξεκινάει με τον γάμο. Η σκληράδα του κουφέτου υποδεικνύει την αντοχή και το σθένος του γάμου ενώ η γλυκύτητα της ζάχαρης συμβολίζει τις γλυκές απολαύσεις του κοινού βίου. Η γλυκόπικρη γεύση αντιπροσωπεύει τις χαρές και τις λύπες ενώ το γλυκό περίβλημα είναι η ελπίδα ότι η ζωή θα τους φέρει περισσότερες χαρές απ' ότι λύπες. Ο μονός αριθμός των κουφέτων είναι αδιαίρετος, όπως ακριβώς και οι ζωές της νύφης και του γαμπρού.